Afdrukken
Hoofdcategorie: Blog
Categorie: Emigratie Portugal

Inleiding

Portugal is een prachtig land en hoe vaak hoor je mensen niet zeggen, tijdens hun vakantie, hier zou ik echt willen wonen. Steeds meer mensen beslissen om het in Portugal te gaan proberen. Enkele komen huilend weer terug, anderen (de meesten) willen, wat ze nu in Portugal hebben opgebouwd, voor geen goud missen. Het neemt niet weg, dat het begin uiteraard niet gemakkelijk is. Ook wij kregen te maken met de bureaucratie, maar hebben ons er doorheen geworsteld. 

Ik ga proberen om deze ervaringen te beschrijven. Hiermee hoop ik anderen te kunnen helpen met hun Quest. Een beetje doorzettingsvermogen is wel nodig. Aan hulp zul je ook geen gebrek hebben, als je weet waar je het moet zoeken. 

Je hebt na jarenlang twijfelen dan nu eindelijk knoop doorgehakt en gaat. Je spreekt intussen de taal, hebt je hele hebben en houden verkocht, ontslag genomen en afscheid van je familie genomen. Stapt in de auto en gaat. 

Maar nu….

Voordat we gingen emigreren hadden we meerdere blogs gelezen. Meestal met de mededeling dat je je eerst moet uitschrijven. Je moet namelijk een uitschrijfbewijs hebben als je jezelf in Portugal gaat inschrijven. Dit klopt niet helemaal. Wees hier voorzichtig mee.

Bij het uitschrijven bij de gemeente, vervallen op dat moment al je verzekeringen. Je WA, ziekenfonds, autoverzekeringen vervallen bij je uitschrijving. Voor de meeste verzekeringen moet je ingezetene zijn van Nederland. Schrijf je jezelf uit, ben je niet meer verzekerd. 

Kijk of het mogelijk is om jezelf bij de gemeente uit te schrijven via het internet, of via de mail of post. In ons geval was dit mogelijk. Wel moet je jezelf uitschrijven vijf dagen voor je vertrekt, maar dat hebben wij niet gedaan. Wij gingen gewoon op vakantie naar Portugal en waren volledig verzekerd. Je woonadres kun je tijdelijk het beste even bij een vriend of Familielid parkeren. Liefst bij iemand die in een gemeente woont, waar je jezelf online kunt uitschrijven natuurlijk.  Kun je jezelf niet op afstand uitschrijven, dan zul je een internationale verzekering moeten afsluiten voor jezelf en je auto.

Inschrijven als ingezetene Portugal

Bij aankomst in Portugal, ga je naar het plaatselijke gemeentehuis (Câmara Municipal). Hier wordt je dan geregistreerd als inwoner volgens de Europese unie (Certificado de residência oficial). Je krijgt dan geen pasje, maar een Certificado do Registo de Cidadão da União de Europeia.  Hiermee kun je 5 jaar in Portugal wonen en werken. Daarna kun je officiëel Portugees worden. Daarnaast krijg je een formulier (Registo Central de Contribuinte) met daarop je Número de Identificação Fiscal (NIF) of ook wel Número de Contribuinte. Deze documenten kosten je ongeveer een uur werk en 15 euro…

Het enige dat je nodig hebt is een Paspoort/id-kaart en een adres waar je woonde in nederland en het adres waar je gaat wonen in Portugal. Om aan te kunnen tonen dat je jezelf kan onderhouden, is het van belang dat je bankafschriften van de laatste twee maanden laat zien. Je moet gewoon aantonen dat je inkomen hebt of gaat krijgen. Ook kan het zijn dat er gevraagd wordt naar bewijsstukken van je huidige woonadres. Bijvoorbeeld poststukken of bij voorbaat een rekening van een portugese instantie, aan jouw geadresseerd op je huidige woonadres. 

Er is in mijn geval niet gevraagd om een uitschrijfbewijs nederland. Als lid van de europese unie, mag je zonder problemen in elk land gaan werken en wonen. Ook is er niet gevraagd naar bewijsstukken voor mijn huidige woonadres. Let wel, het kan per gemeente anders zijn. 

Nu ben je in het bezit van de documenten, waarnaar bij vrijwel elke instantie gevraagd zal worden. Het is daarom ook niet onverstandig om enkele kopieën hiervan te maken.

Het volgende stap is het inschrijven en verkrijgen van een nummer bij een plaatselijk gezondheidscentrum of huisarts. 

Aanvragen n⁰ de Identificação do Utente

Voordat je je gaat uitschrijven in Nederland en tegelijk ook wordt uitgeschreven bij het ziekenfonds, ga je jezelf in Portugal inschrijven bij de Região de Saúde Centro of Prática geral (Huisartsenpraktijk) Hier krijg je een “n⁰ de Identificação do Utente”. Dit nummer heb je nodig als je een arts nodig hebt, of naar het ziekenhuis moet. Je hebt wel niet dezelfde rechten als een Portugees burger, maar je wordt altijd geholpen. Je hebt dan net als in Nederland een soort van eigen risico. Je kunt je vast wel verzekeren hier in Portugal, maar wij kennen niemand in onze Familie hier, die dat heeft. Waarschijnlijk niet te betalen, maar dat is de onze Nederlandse ziektekostenverzekering eigenlijk ook al niet. 

Je zult intussen al wel gemerkt hebben dat er vaak gevraagd wordt naar  “Numéro de Telemóvel”. Je nederlands mobiel nummer wordt meestal niet geaccepteerd. 

Neem een Portugees Número de Telemóvel.

Zoals eerder gezegd, is het vrijwel onvermijdelijk om een Portugees mobiel telefoonnummer aan te schaffen. Zelfs voor het openen van een Bankrekening, is het nodig om een Portugees mobiel nummer te nemen. Ook zult u merken dat er in veel winkels met kortingspasje wordt gewerkt. Dit kan op den duur behoorlijke besparingen opleveren, maar voor elk pasje aanvragen, komt weer het invullen van een Portugees mobiel nummer. 

Echter zijn de portugese providers een stuk duurder dan in Nederland. Daarom wilden wij ons huidige Nederlandse abonnement ook niet kwijt. Bovendien kun je tegenwoordig zonder enige extra kosten, ook in het buitenland bellen. Dus hebben wij gekozen om een goedkoop Prepay simonly abonnement te nemen. De goedkoopste die wij konden vinden (5 euro) was bij Lycamobile. Na 5 dagen hadden wij een Portugees mobiel nummer. Oh ja de betaling deed ik overigens online via Paypal maar kan vaak ook via creditcard. Later heb ik zelfs bij Lycamobile een abonnement genomen, genaamd "Lyca globe". Hiermee heb je voor 15 euro per maand 4 gb data en 500 belminuten naar mobiel en vaste nummers in heel de EU. Dit was de goedkoopste die ik kon vinden, plus dat ze ook engelstalig zijn. Dit kan handig zijn voor als je de Portugese taal nog niet volledig beheerst.  Ze zijn er wel goedkoper, maar daar betaal je een duurder tarief voor je belgedrag naar Nederland of Belgie. 

Ps. Ga je ook een Lyca nummer aanvragen, geef dan even aan dat je via mijn tip een abonnement hebt aangeschaft. Dat kun je bij de aanvraag aangeven op het aanvraagformulier. Dan krijg ik ook weer een aantal belminuten gratis er bij ;-) . vul in naam: Hemmo Kootje en mobiel nummer: +531 920 480 341

Openen van een Portugese bankrekening.

In veel supermarkten en kleinere winkeltjes, die zo gezellig kunnen zijn, was het niet mogelijk om met onze Nederlandse betaalpas te betalen. Alleen met de plaatselijke bankpasjes van een Nationale bank uit Portugal. Het werd dus tijd om een Portugese bankrekening te openen. 

Het openen van een bankrekening leek in de eerste instantie niet zo gemakkelijk. Maar na een beetje googlen en zoeken op het internet, bleek dit een makkie te zijn. Het kon zelfs online. Kijk goed naar welke bank je stapt. De prijzen lopen nogal uiteen. Normaal is een prijs tussen de 3 en 8 euro per maand. Gemiddeld iets duurder dan in Nederland.

Het maakt ook uit of je je inkomen of uitkering op deze rekening laat komen. Als je geen maandelijks inkomen op de rekening laat komen, kun je geen Kredietkaart krijgen en betaal je gemiddeld rond de 8 euro per maand. Laat je er je inkomen op storten en is er een maandelijks bedrag dat op deze rekening wordt gestort, dan betaal je minder. Maar  voor elke situatie is het mogelijk om een rekening te openen. 

Mocht je van plan zijn om je Nederlandse rekening op te zeggen? Ga dan van het afgelopen jaar, al je afschriften downloaden. Deze kun je namelijk bij bijvoorbeeld importeren van je auto oid weer nodig hebben. Ook zul je al je automatische afschrijvingen moeten overzetten. Dit kan betekenen dat je je Nederlandse telefoon kwijt zult raken. In ons geval was het gewoon mogelijk om een Nederlands abonnement te behouden en deze van ons Portugese rekeningnummer te laten afschrijven. 

Rijbewijs laten Registreren bij IMT

Nu je dan ECHT besloten hebt om in dit prachtige land te blijven, wordt het ook tijd om je rijbewijs bij het IMT te registreren. Je rijbewijs is wel geldig in heel europa, maar het is in Portugal helaas wettelijk verplicht om, als je langer dan 3 maanden wil blijven, je rijbewijs bij het IMT te registreren. 

Ga op zoek naar het dichtstbijzijnde IMT kantoor en neem de volgende documenten mee.

  1. Je Rijbewijs en een kopie daarvan
  2. ID kaart
  3. Certificado do Registo de Cidadão da União de Europeia en een kopie daarvan.
  4. Je pas verkregen NIF/Número de Contribuinte en een kopie daarvan
  5. en tot slot een volledig ingevuld Formular Modelo 13

Ik heb er extra aangeven, om kopieën toe te voegen. Dit kan veel tijd en discusies voorkomen. Om de bureaucratie een stap voor te blijven, kun je maar beter goed voorbereid naar deze kantoren stappen.

 

 Wil je echt kennis maken met de Portugeese bureaucratie, ga dan je meegenomen auto importeren. Lees hierover onze ervaring in het nog te schrijven Blog “auto importeren als verhuisgoed” Stuur me een berichtje via het contactformulier, zodat ik je kan laten weten als dit klaar is. Ook komt er in juli een blog over het importeren van onze Camper, die nog in Nederland staat.

 

 

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief